top of page
iStock-1157053675.jpg

Gezonde darmen als bescherming tegen COVID

In de afgelopen maanden hebben artsen en onderzoekers ontdekt dat mensen met een slechte darmgezondheid een hoger risico lopen op een ernstige ziekte door COVID-19.

 

Naast het beïnvloeden van de spijsvertering en immuniteit, hebben wetenschappers ontdekt dat je een darm-hersen-as en een darm-long-as hebt. De darm-hersen-as heeft bidirectionele communicatie, waardoor microbiota de hersenfunctie helpen reguleren.

 

Uit een in 2017 gepubliceerde studie bleek bijvoorbeeld dat Bifidobacterium breve-stam A1 helpt bij het verminderen van cognitieve disfunctie die normaal wordt veroorzaakt door amyloïde-bèta bij de ziekte van Alzheimer.

 

In een andere studie vonden onderzoekers een verband tussen een onevenwichtig darmmicrobioom en de ontwikkeling van amyloïde plaques in de hersenen. Meer recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat er ook een darm-long-as is, waarbij microbiotica jouw immuunsysteem ondersteunt, zowel lokaal als systemisch.

 

Een slechte darmgezondheid houdt verband met een ernstig ziekteverloop van COVID-19. Zelfs na correctie voor comorbiditeit, demografie en andere klinische symptomen, bleven mensen met slechte darmgezondheid een ernstiger ziekteverloop tonen.

 

SciTech Daily meldt dat autopsieresultaten en onderzoeken hebben gesuggereerd dat een aanzienlijk aantal mensen met ernstige COVID-19 ook gastro-intestinale problemen had. 

 

Heenam Stanley Kim, Ph.D., van de Korea University onderzocht het bewijs en stelt voor dat darmdysbiose de ernst van de infectie kan verergeren. Deze hypothese wordt ondersteund door een overzicht van verschillende onderzoeken sinds het begin van de pandemie, die ook aantoonden dat een gebrek aan microbiële diversiteit wordt in verband gebracht met ernstigere ziekten.

Een gebrekkige diversiteit aan microbiomen verhoogt het risico op ziekte.

 

De verbanden tussen slechte darmflora en chronische ziekten werden al lang vóór COVID-19 gelegd. Een van de onderliggende factoren die de diversiteit van uw darmmicrobioom beïnvloeden, is een westers dieet dat wordt gekenmerkt door een hoge inname van bewerkte voedingsmiddelen en suiker en een lage inname van groenten en fruit.

 

Deze combinatie verhoogt chronische ontstekingen en wordt in verband gebracht met verschillende veel voorkomende chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Kim begon studies te analyseren en verbanden te leggen toen hij zich realiseerde dat landen met een goede medische infrastructuur het zwaarst werden getroffen.

 

Deze landen aten een westers dieet met weinig vezels, en hij zegt dat "een vezelarm dieet een van de hoofdoorzaken is van veranderde darm microbiomen en dergelijke darm microbioom dysbiose leidt tot chronische ziekten." 

 

Dit voedingspatroon bevordert een ontstekingsreactie in het lichaam en wordt in verband gebracht met een sterke toename van 'westerse ziekten'. Een observationele studie onder 1000 gezonde mannen en vrouwen wees uit dat het eten van bewerkte voedingsmiddelen leidt tot een significante vermindering van de diversiteit van de darmflora.

Oudere leeftijd wordt ook in verband gebracht met een verminderde diversiteit van uw darmflora. 

 

Dr. Giancarlo Ceccarelli, een specialist in infectieziekten aan de Universiteit van Rome, en collega's, verstrekten probiotica aan 70 patiënten die positief testten op COVID-19.17 De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in Frontiers in Medicine. De controlegroep ontving hydroxychloroquine, antibiotica en het immunosuppressivum tocilizumab, alleen of in combinatie. Ceccarelli gaf commentaar op de resultaten: 

 

"Onze voorlopige resultaten lieten een verbeterde overlevingskans zien en een lager risico op intensieve reanimatie voor patiënten die werden aangevuld met het probioticum, vergeleken met patiënten die alleen standaardbehandeling kregen. De darmbacteriën hebben een langdurige immuunimpact op het pulmonale immuunsysteem. Onze resultaten benadrukken het belang van de darm-longas bij de bestrijding van de ziekte van COVID-19. Bacteriotherapie zou een extra optie kunnen zijn voor deze ernstige ziekte."

Probiotica zijn dus een potentiële therapeutische benadering van COVID-19

 

Kim merkt op19 dat dysbiose in de darmflora de onderliggende factor kan zijn waardoor SARS-CoV-2 toegang krijgt tot de verder goed beschermde cellen van uw darmwand. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het virus in het lichaam kan lekken en inwendige organen kan aantasten, wat de disfunctie van meerdere organen kan verklaren bij mensen die ernstig ziek zijn met de ziekte.

 

De eerste trial is gestart in Canada, maar artsen in China gebruiken sinds februari 2020 probiotica in combinatie met andere behandelingen voor COVID.

Probiotica hebben prebiotica nodig om te groeien & bloeien

 

De formulering die de Chinese wetenschappers hebben ontwikkeld, verhoogt het potentieel dat nuttige bacteriën in je darmmicrobioom groeien door ook de voedingsstoffen te leveren die ze nodig hebben om te gedijen. Prebiotica en probiotica stimuleren en onderdrukken het immuunsysteem. Een wetenschapper die bij dit onderzoek is betrokken zegt:

 

“In het geval dat het niet lukt om een ​​vaccin te produceren, wordt aangenomen dat de beste aanpak om COVID-19-infectie te bestrijden is door het immuunsysteem te verbeteren met probiotica en prebiotica die het potentieel hebben om de ontsteking veroorzaakt door COVID-19-infectie te minimaliseren. "

 

Dit zijn strategieën die je onmiddellijk kunt toepassen zonder dat je een recept van je arts nodig hebt, evenals de voedingsmiddelen die microflora aantast, namelijk suiker.

De volgende onbewerkte voedingsmiddelen helpen om prebiotische vezels aan jouw dieet toe te voegen en de gezondheid van jouw microflora te verbeteren, waardoor je algehele gezondheid verbetert: 

 

Asperges                                 Banaan                             Rode biet

Moedermelk                          Klitwortel                         Cashewnoten

Cichoreiwortel                     Couscous                         Venkelknol

Knoflook                                 Doperwten                       Jeruzalem artisjokken

Jicama                                    Konjac-wortel                 Prei

Nectarines                             Ui                                         Dadelpruim

Pistachenoten                     Granaatappel                 Savooiekool

Zeewier                                   Sjalotten                           Peultjes

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn smaakvol en bevatten vaak veel vezels.

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel zijn talrijk. In feite heeft de yoghurtindustrie de groeiende interesse in probiotica gebruikt om reclame te maken voor hun producten. Hoewel yoghurt in de winkel probiotische bacteriën bevat, is het ook rijk aan suiker die de schadelijke bacteriën in je darmen voedt. Dit is slechts één reden waarom yoghurt in de supermarkt meestal niet gunstig is.

Om thuis yoghurt te maken heb je alleen een hoogwaardige startercultuur en rauwe, gras gevoerde melk nodig.

Kies glazen Mason-potten met zelfsluitende deksels. Ik raad het gebruik van een vitamine K2-rijke startercultuur aan, opgelost in selderijsap. Laat de potten enkele dagen op een relatief warme plek staan. De temperatuur zou idealiter rond de 22 graden Celsius moeten zijn.

 

Tijdens de zomermaanden zijn groenten doorgaans binnen drie tot vier dagen klaar. In de winter kunnen ze tot zeven dagen nodig hebben.

bottom of page