top of page
iStock-1297034292.jpg

Ftalaten beschadigen de hersenen van onze baby's

Blootstelling aan ftalaten, wat in alles word aangetroffen, brengt de ontwikkeling van de hersenen van kinderen in gevaar, volgens Project TENDR (Targeting Environmental Neuro-Development Risks), een samenwerking van wetenschappers, gezondheidswerkers en pleitbezorgers voor kinderen en de omgeving.

 

De groep werd in 2015 opgericht vanwege de bezorgdheid dat giftige chemicaliën in de omgeving een rol speelden bij neurologische ontwikkelingsstoornissen, waaronder autisme, aandachtstekorten, hyperactiviteit, verstandelijke beperking en leerstoornissen.

 

Onlangs hebben ze ftalaten aangescherpt en geconstateerd dat er voldoende bewijs bestaat om onmiddellijke actie te vragen om de hersenen van kinderen te beschermen tegen blootstelling aan deze schadelijke klasse chemicaliën.

 

Verschillende gedragsstoornissen die verband houden met ftalaten:

 

Ftalaten zijn chemicaliën met een hoog productievolume die vaak worden gebruikt als weekmakers in polyvinylchloride (PVC) en andere kunststoffen.

 

Jaarlijks wordt wereldwijd naar schatting 8,4 miljoen ton weekmakers, inclusief ftalaten, gebruikt, met een ftalaat productie van ongeveer 4,9 miljoen ton per jaar. 

 

In een peer-reviewed artikel gepubliceerd in het American Journal of Public Health, kwamen leden van Project TENDR tot de conclusie dat blootstelling aan ortho-ftalaten de ontwikkeling van de hersenen kan belemmeren, waardoor het risico van kinderen op leer-, aandachts- en gedragsstoornissen toeneemt.

 

Ze citeren gegevens uit longitudinale geboortecohortstudies die associaties aantonen tussen blootstelling aan ftalaten in utero en de volgende gezondheidsproblemen: 

 

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD)

Andere gedragsproblemen

Ongunstige cognitieve ontwikkeling

Lager IQ

Slechtere psychomotorische ontwikkeling

Verminderde sociale communicatie

 

Volgens het rapport hebben meer dan 30 gepubliceerde onderzoeken uit 11 verschillende landen de prenatale ftalaat blootstelling gemeten.

 

"Het meest consistente patroon zijn associaties met gedrag dat vaak wordt geassocieerd met ADHD (inclusief hyperactiviteit, agressie / uitdagendheid en emotionele reactiviteit)" merkten de onderzoekers op.

In één voorbeeld hadden kinderen van moeders met de hoogste ftalaat spiegels in de urine tijdens het tweede trimester van de zwangerschap bijna drie keer meer kans op de diagnose ADHD in vergelijking met kinderen van moeders met de laagste ftalaat spiegels. 

 

Prenatale blootstelling aan ftalaten is ook in verband gebracht met een reeks extra probleemgedragingen, zoals een verhoogde kans op agressiever gedrag, een verlaagd IQ met zeven punten, angst en een slechter werkgeheugen.

In periodes wanneer de hersenen zich het meest ontwikkelen, zijn de hersenen het meest kwetsbaar voor blootstelling aan ftalaten.

 

De chemicaliën verstoren de organisatie en functie van de hypothalamus-hypofyse-gonadale as, wat verantwoordelijk is voor het beheer van stress en betrokken is bij de regulering van de immuunfunctie en metabole homeostase. 

 

Ftalaten kunnen ook schade veroorzaken door het schildklierhormoon uit balans te brengen.

Hoe wordt u blootgesteld aan ftalaten?

Regulering van de chemicaliën blijft laks en het gebruik van verschillende ftalaten zijn goedgekeurd voor gebruik als voedseladditieven in producten die met voedsel in contact komen, zoals cellofaan, papier en karton, coating middelen en bindmiddelen.

 

Ook plastic apparatuur die wordt gebruikt bij de voedselproductie zorgt voor ftalaten in onder andere, commerciële zuivelproducten, transportbanden en handschoenen voor voedselbereiding.

 

Een andere veel voorkomende blootstelling is bouwmaterialen, waaronder vinylvloeren en wandbekleding, waardoor ftalaten kunnen migreren naar huisstof en binnenlucht. Ze worden ook veel gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging en cosmetica, waaronder nagellak, geurstoffen, lotion en haarproducten.

 

"Over het algemeen hebben vrouwen een hogere blootstelling aan ftalaten in producten voor persoonlijke verzorging dan mannen", merkte het rapport op, wat vooral problematisch is omdat "ftalaten tijdens de zwangerschap gemakkelijk van moeder op foetus worden overgedragen". 

 

Microplastische vervuiling is een andere gezondheidscrisis voor de mens

 

In een perspectiefartikel gepubliceerd in het tijdschrift Science, suggereren Dick Vethaak van de Vrije Universiteit Amsterdam en Juliette Legler van de Universiteit Utrecht in Nederland dat alomtegenwoordige blootstelling aan microplastics, inclusief plastic deeltjes kleiner dan 5 millimeter en nanogrootte kunststoffen kleiner dan 1 µm, een andere belangrijke risico voor de menselijke gezondheid.

 

Blootstelling vindt plaats via zowel inademing als inslikken en is het resultaat van de voortdurende afbraak van plastic producten zoals autobanden, kleding, verfcoatings en meer in vormen als bollen, fragmenten en vezels. De kunststoffen bevatten mengsels van chemicaliën, inclusief additieven en andere milieuverontreinigingen.

 

Hoe u uw blootstelling aan ftalaten kunt verminderen

- Vermijd plastic bakjes en plastic folie voor voedsel en producten voor  persoonlijke verzorging. Bewaar eten en drinken in plaats daarvan in glazen  containers.

- Vermijd plastic kinderspeelgoed. Gebruik speelgoed gemaakt van natuurlijke  stoffen, zoals hout en organische materialen.

- Lees etiketten op uw cosmetica en vermijd die met ftalaten.

- Vermijd producten met ingrediënten "geur of parfum", inclusief  luchtverfrissers

- Lees etiketten op zoek naar PVC-vrije producten, inclusief kinder lunchboxen,  rugzakken en opslagcontainers.

- Gebruik geen magnetron voedsel in plastic bakjes of bedekt met plasticfolie.

- Stofzuig en stof kamers vaak met vinyljaloezieën, behangpapier, vloeren en  meubels die ftalaten kunnen bevatten, aangezien de chemische stof zich  ophoopt in stof en gemakkelijk door kinderen kan worden ingeslikt.

- Vraag uw apotheker of uw voorgeschreven pillen gecoat zijn om te  controleren wanneer ze oplossen, aangezien de coating ftalaten kan bevatten.

- Eet voornamelijk vers, rauw, heel voedsel. Voedselverpakkingen zijn vaak een  bron van ftalaten.

- Gebruik glazen babyflessen in plaats van plastic. Geef in ieder geval de eerste  6 maanden uitsluitend borstvoeding, als je kunt, om plastic tepels en flesjes  helemaal te vermijden.

- Haal uw fruit en groenten uit plastic zakken direct nadat u ze uit de  supermarkt hebt gehaald en was ze voordat u ze opbergt

- Gebruik natuurlijke schoonmaakproducten of maak er zelf een.

- Vervang producten voor vrouwelijke hygiëne door veiligere alternatieven.

- Gebruik geen wasverzachters en droogtrommeldoekjes

- Gebruik herbruikbare boodschappentassen voor boodschappen.

- Neem uw eigen niet-plastic restjescontainer mee naar restaurants. Vermijd  wegwerpgereedschap en rietjes.

- Neem je eigen mok voor koffie mee en neem drinkwater van huis mee in  glazen waterflessen in plaats van flessenwater te kopen.

- Overweeg om over te schakelen op bamboe tandenborstels en je tanden te  poetsen met kokosolie en zuiveringszout om plastic tandpastabuisjes te  vermijden.

bottom of page