iStock-611609802.jpg

Regeneratieve landbouw & voeding

Niet zo lang geleden, werd al ons voedsel biologisch verbouwd op een manier die het ecosysteem en de omgeving ondersteunde. Dit veranderde allemaal in de jaren veertig toen de industriële, chemisch afhankelijke landbouwtechnieken snel de norm werden.

 

Vrijwel elk groeiend milieu- en gezondheidsprobleem vindt zijn oorsprong in de moderne voedselproductie. Dit omvat onder andere:

- Voedselonzekerheid en ondervoeding te midden van toenemende voedselverspilling

- Bevordering van door voedsel overgedragen ziekten en resistente bacteriële infecties

- Toenemende mate van overgewicht en chronische ziekten ondanks stijgende uitgaven voor gezondheidszorg

- Snel slinkende zoetwatervoorraden

- Giftige landbouwchemicaliën die voedsel, lucht, bodem en waterwegen  vervuilen 

- Verstoring van normale klimaat- en regenpatronen door vernietiging van  ecosystemen door vervuiling

 

Het goede nieuws is dat er een haalbaar antwoord is op al deze problemen.

 

Door van elkaar te leren en consumenten voor te lichten om verandering teweeg te brengen door middel van uw winkelgewoonten, is er hoop dat we kunnen voorkomen dat ons ecosysteem en onze voedselproductie volledig worden afgebroken. 

Reden nr. 1: regeneratieve landbouw herbouwt de bovengrond

 

Vernietiging van de bovengrond, erosie en woestijnvorming worden verergerd door grondbewerking, monocultuur en het niet gebruiken van bodembedekkers. Maria-Helena Semedo van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft gewaarschuwd dat bij het huidige tempo van de aantasting van de bovengrond de gehele bovengrond van de wereld in minder dan 60 jaar verdwenen zal zijn..

 

Koolstof is essentieel voor de grond. Een belangrijke strategie om koolstof in de bodem vast te leggen, is het gebruik van bodembedekkers. Met andere woorden, grond mag nooit bloot worden gelaten, want zonder wortelsystemen die de grond op zijn plaats houden, versnelt de bodemerosie.

 

Gemengde grassen voeden ook het bodemmicrobioom, dat de interactie met de plant nodig heeft. De natuur heeft een hekel aan monocultuur en biodiversiteit willen regeneratieve boeren nabootsen. Ze begrijpen ook de noodzaak van vee.

 

Het succes van Will Harris 'met gras gevoede veeteelt in Georgië', en duizenden andere boerderijen, getuigen van de herstellende kracht van grazende dieren. De bodemkwaliteit is door Harris verhoogd van 0,5% naar 5% in 20 jaar. 

Reden nr. 2: regeneratieve landbouw beschermt waterbronnen en vermindert de waterbehoefte

 

Industriële landbouw bevordert ook waterverspilling door het gebruik van overstromingsirrigatie, vernietiging van de bodemkwaliteit en slechte gewaskeuzes. Als gevolg hiervan is een derde van de grootste grondwaterlagen al bijna uitgeput, omdat we water onttrekken in een veel sneller tempo dan de watervoerende lagen kunnen bijvullen.

 

Volgens James Famiglietti, een senior waterwetenschapper bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA, is het slechts een kwestie van tijd voordat we geen zoet water meer hebben. 

 

Grootschalige monocultuurbedrijven en geconcentreerde diervoederbedrijven (CAFO's) zijn ook een primaire bron van watervervuiling. 

 

Regeneratieve landbouw pakt zowel waterafval als watervervuiling aan. Niet alleen zijn synthetische meststoffen en giftige pesticiden niet nodig als je gewassen verbouwt en dieren grootbrengt op een symbiotische manier die de gezondheid en het evenwicht van het milieu ondersteunt, maar hoe meer organisch materiaal er in de bodem zit, hoe meer vocht het kan vasthouden.

 

Voor elke toename van 1 procent in organisch materiaal, kan elke hectare grond nog eens 20.000 gallons water vasthouden, waardoor de behoefte aan irrigatie met kostbaar grondwater wordt verminderd.

 

Reden nr. 3: regeneratieve landbouw bevordert optimale voeding en gezondheid

 

De industrialisatie en centralisatie van de voedselproductie werd uitgevoerd om het vermogen van boeren te vergroten meer voedsel tegen lagere kosten te verbouwen. Helaas ging een kernprincipe verloren in deze efficiëntievergelijking: die van voedselkwaliteit en nutriëntendichtheid.

 

Tests tonen aan dat het nutriëntengehalte van voedingsmiddelen dramatisch is afgenomen sinds de introductie van de gemechaniseerde landbouw in 1925. Om slechts één voorbeeld te noemen: onderzoek door August Dunning, Hoofd Wetenschapper en mede-eigenaar van Eco Organics, toont aan dat de hoeveelheid ijzer die in 1 gebruikelijke appel was te vinden in 1950, je in 1998 maar liefst 26 appels zou moeten eten; vandaag moet je 36 eten. Dit is een direct gevolg van industriële landbouwtechnieken en het gebruik van chemicaliën die de bodemkwaliteit vernietigen door essentiële microben te doden.

 

We weten nu dat, net zoals het menselijke darm microbioom een ​​integrale rol speelt in de menselijke gezondheid.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat naarmate de nutriënt dichtheid afnam en de blootstelling aan giftige stoffen via voedsel toenam, het aantal zwaarlijvigheid en chronische ziekten drastisch is gestegen.

 

Wanneer koeien voldoende toegang hebben tot ruwvoer, bevat biologische melk ongeveer 25 procent minder omega-6-vetten en 62 procent meer omega-3-vetten dan conventionele melk, samen met meer vitamine E, bètacaroteen en gunstige linolzuur.

Biologisch geteelde voedingsmiddelen bevatten aanzienlijk meer antioxidanten dan conventioneel geteelde variëteiten.

Reden nr. 4: voedsel van dieren die zijn grootgebracht op regeneratieve boerderijen minimaliseren de risico's van door voedsel overgedragen ziekten en resistente ziekten

 

Terwijl gezondheidsinstanties erop staan ​​dat rauw en niet-gesteriliseerd voedsel, zoals rauwe biologische melk, gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid, vertellen statistieken een heel ander verhaal. In werkelijkheid worden de voedingsmiddelen die worden geassocieerd met het grootste aantal door voedsel overgedragen ziekten allemaal in de fabriek gekweekt, met CAFO-kip voorop.

 

Tussen 2009 en 2015 waren er 5.760 door voedsel overgedragen uitbraken in de VS, met 100.939 ziekten, 5.699 ziekenhuisopnames en 145 doden tot gevolg.

 

Biologische gras gevoerde normen staan ​​het gebruik van antibiotica niet toe, en daarom is het minder waarschijnlijk dat gras gevoerd rundvlees besmet is met medicijn resistente bacteriën.

 

Reden nr. 5: regeneratieve landbouw voorkomt milieuvervuiling en herstelt beschadigde ecosystemen

 

CAFO's en industriële boerderijen met monocultuur zijn ook verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid land- en luchtverontreiniging, op verschillende manieren, waaronder:

 

• Broeikasgasemissies 

 

• Fijnstof-luchtverontreiniging 

 

• CAFO-afval (de dampen hiervan zijn zelfs al schadelijk voor de gezondheid)

 

• Herbicide drift

 

Regeneratieve landbouw is een terugkeer naar waar biologisch oorspronkelijk om ging: de bescherming en wederopbouw van de bovengrond en de ecologische biodiversiteit en gezondheid. Biodynamische landbouw is hier de echte gouden standaard, omdat het zowel biologisch als regeneratief is.

 

Maar biodynamische landbouw levert niet alleen superieure gewassen, maar zijn ook volledig zelfvoorzienend - iets dat zelfs voor de meeste biologische boerderijen niet kan worden gezegd. 

Reden nr. 6: Regeneratieve landbouw komt boeren ten goede en bouwt duurzame lokale economieën op

 

Hoewel winstgevendheid vaak wordt aangehaald als een bepalende factor waarom boeren 'niet meer biologisch kunnen boeren', weerlegt onderzoek dergelijke paniekzaaierij. Uit een van die onderzoeken bleek dat biologische boeren 22 tot 35 procent meer verdienen dan hun industriële tegenhangers.

 

In een artikel uit 2015 presenteerde John Fullerton, oprichter en president van Capital Institute, de opvattingen van de organisatie over regeneratief kapitalisme, dat is gebouwd op universele principes van gezondheid en heelheid. "We hebben acht belangrijke, onderling verbonden principes geïdentificeerd die ten grondslag liggen aan systemische gezondheid", schrijft hij. Deze acht principes, die hij voorstelt als onderdeel van een regeneratief economisch systeem, zijn onder meer:

 

1. Juiste relatie - Economie gebaseerd op het inzicht dat schade aan een enkel onderdeel naar buiten golft om elk ander deel van het systeem te beschadigen

2. Holistische rijkdom - Het besef dat echte rijkdom meer is dan alleen geld. Het kan ook worden gemeten aan het welzijn van de gehele en breed gedeelde welvaart

3. Op zoek naar evenwicht - "Een regeneratieve economie zoekt naar evenwicht: efficiëntie en veerkracht; samenwerking en concurrentie; diversiteit en samenhang

4. 'Randeffect' overvloed - "Creativiteit en overvloed bloeien synergetisch op aan de' randen 'van systemen"

 

5. Robuuste circulatiestroom van geld, informatie, middelen, goederen en diensten

 

6. Innovatie, aanpassing en reactievermogen

7. Bevoegde deelname

8. Gemeenschap en plaats eren - "Een regeneratieve economie voedt gezonde en veerkrachtige gemeenschappen"